-

Culturalizator – mai, part I

 
 

mai 9, 2015


Început de mai, miez de evenimente culturale. Nu-i nici vacanță (încă), nici sesiune, nici început sau sfârșit de an. Aşa că avem multe evenimente de recomandat.

FILM & FOTO

Festivalul Filmului European. De pe 7 până pe 14 mai, la București, începe festivalul de scurt și lungmetraj, românesc și european, în mai multe cinematografe din capitală. În total 40 de titluri din 25 de țări, evenimente dedicate industriei de film, un calup de filme semnate de Tudor Giurgiu, dar și ocazia să (re)vedeți Aferim! și Autoportretul unei fete cuminți. Festivalul continuă apoi prin țară, prin Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara până spre sfârșitul lunii.

Pe 8 mai a început World Press Photo, expoziția itinerantă de fotojurnalism cu teme sociale de prin multe colțuri ale lumii. Până pe 29 mai, în spațiul de la Piața Universității aveți ocazia să vedeți fotografii în care subiectul contează mai mult decât calitatea artistică, în care teme actuale, de la bolnavi de Ebola în Sierra Leone, la școli pentru transsexuali, la poluarea din China, expoziția ridică multe semne de întrebare, despre care vom scrie și noi în curând.

 

MUZICĂ

S-a lansat noul album Robin & The Backstabbers, Bacovia Overdrive Vol. 2 – ARHANGHEL’SK, vineri seară, la Halele Carol. După ce au scos un nou clip cu o grămadă de actrițe mișto, au lansat și albumul, cred că destul de așteptat pentru mulți dintre noi, și pentru care urmează să îl prezinte printr-un turneu în țară. Cu prima ocazie, vă sugerăm cumpărarea albumului fără frică, au și o piesă numită Arte și Meserii care cel mai probabil o să ne devină imn.

MOEBIUS – 2 ani. Ce repede a trecut timpul, când îți dai seama că trupa Moebius are deja 2 ani de când oficial cântă. Așa că se face un concert aniversar, joi, 14 mai în Control, se lansează un nou clip și se petrece la afterparty. În curând vă aducem și noi un interviu cu băieții, simțim așa parcă am crescut împreună și îi știm de când erau mici, muzical vorbind. Așa că acum am stat la povești cu ei ca între adulți.

Prietenii de la The Mono Jacks au revenit, după un an jumate de pauză, într-o altă formulă: acelaşi Doru Trăscău, împreună cu Alex ‘Grim’ Tomescu (bass), Dragoș Strat (chitară, clapă, voce), Mihai Popescu (tobe) şi cu un nou single, Tablou. Abia aşteptăm să mergem la un nou concert Mono Jacks.

TEATRU & PERFORMANCE

Pentru săptămâna viitoare vă recomandăm să vă uitați pe programul Teatrului Mignon. Noi am fost la câteva piese acolo, am și scris despre ele, și mai urmează să scriem. Piese despre condiția actorului, piese cu temă socială, spectacole ce îmbină cuvinte și imagini.

CARTE

Şi pentru că am vorbit mai sus de Robin & the Backstabbers, fraţii Proca sunt invitaţi marţi, pe 12 mai, la a doua înâlnire Pop-up Strories Club, cluburi de lectură promotoare de ficţiune românească şi de discuţii pe marginea lor. Ei vor citi şi discuta pornind de la povestea cărţii Băiuţeii, de Filip şi Matei Florian, ca de la o pereche de fraţi la alta. La Mansarda Lente, de la ora 19.

 

URBAN & ARTE VIZUALE

De pe 13 până pe 17 mai are loc expoziția Art Safari, artă contemporană, inedită, românească și internațională, la Garajul Ciclop. Recomandăm un drum pe acolo pentru un update al artiștilor și artei contemporane.

OFF TOPIC

Comic Con, pe 10 mai, ultima zi. Atât. Noi v-am prezentat deja motivele.

ONG FEST 2015 are loc în acest week-end în parcul Herăstrău. Cu titlul „Sădim idei. Comunităm”, evenimentul reuneşte zeci de asociaţii şi fundaţii din domenii cât mai diverse. Vă recomandăm standul iniţiat de Centrul de Resurse Juridice care va prezenta Lagărele de lângă tine – o invitație de a descoperi lagărele României contemporane, poveşti ale oamenilor versus stat ineficient, dar şi soluţii şi discuţii deschise.