-

Culturalizator – săptămâna 24 – 30 aprilie

 
 

aprilie 24, 2015


Există săptămâni și săptămâni. Cea care începe azi și se încheie vinerea viitoare, de 1 mai (așa am stabilit noi în redacție), este plină de evenimente culturale, în interior și exterior, pentru că în sfârșit a venit primăvara. Așadar, un shortlist cu ce recomandă redacția Arte & Meserii, tocmai ca în rubricile revisetei, și pentru care trebuie să vă faceți timp.

FILM & FOTO

Festivalul de Film B-IFF (Bucharest International Film Festival) a început luni, 20 aprilie și se termină duminică. Am văzut deja câteva filme (despre care vom scrie mai multe zilele următoare – TAXI, r. Jafar Panahi, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlinale 2015, Autoportretul unei fete cuminți, r. Ana Lungu, film care o să mai fie în cinematografie abia la toamnă, sau Rețeaua, documentarul-investigație în regia lui Claudiu Mitcu.

Au mai remas destule filme și pentru weekend, și doar să numim câteva ar fi: O fată merge acasă singură în noapte, r. Ana Lily Amirpour, în competiție (Vineri), Film Surpriză la Cinema Studio la 17.00 dar și Gala de închidere cu Departe de lumea dezlănțuită, r. Thomas Vinterberg (Sămbătă), iar în ultima zi de festival puteți vedea filme pe care le-ați ratat în timpul săptămânii sau, de ce nu, să le revedeți Palo Alto, r. Gia Coppola sau The Look Of Silence, r. Joshua Oppenheimer.

Se termină un festival de film, începe altul. Cinepolitica 2015 aduce filme controversate, politice și activiste în Cinema Elvira Popescu și discuții în Frontline Club Bucharest, de pe 26 până pe 30 aprilie. În competiție puteți vedea producții lansate anul ăsta în circuitul marilor festivaluri internaționale de la Berlin, Sundance sau Toronto. Thriller-ul 13 Minutes, proiectat în premieră la Berlin 2015, va deschide competiția și festivalul, iar filmul colectiv Words with Gods, regizat de Emir Kusturica, Guillermo Arriaga și Amos Gitai va încheia festivalul. Sunt și programe tematice cum ar fi eventul Vice @ Cinepolitica – filme și dezbateri, cu proiecții de filme documentar scurtmetraj în mai multe seri sau „Pământeni pentru Ucraina” – filme și campanie de strângere de fonduri (Luni, 27 aprilie).

 

TEATRU & PERFORMANCE

La teatru, noi vom merge în seara asta, pe 24 aprilie, la o altă reprezentație și o altă interpretare a textelor de Shakespeare la Distopie. Shakespeare. Remix, în Sala Mică la TNB.

 

MUZICĂ

Azi, Oana și Ștefan, miezul Poetrip, au un concert (“Oana va cânta/citi/improviza niște texte, iar Ștefan o va acompania la chitară electrică dubioasă”) de la ora 9 seara, pe strada Sborului, la Jacques Pot în București. Intrarea este liberă și “totul impecabil”, promit ei.

Ieri a început și Rokolectiv, care sărbătorește 10 ani, la Halele Carol și MNAC, până pe 26 aprilie. Programul, foarte internațional, aici.

Concert Lights Out la Club Control, sâmbătă, 25 aprilie. E o ocazie bună să-i auziți live, pentru că dacă nu aveți drum prin Cluj, altfel îi găsiți prin București pe la concerte mai mari în deschidere sau festivaluri.

 

ARTE PLASTICE & URBAN

Noaptea Albă a Galeriilor (NAG #9) începe tot în noaptea asta de 24 aprilie, până spre 4 dimineața. Galeriile, în centru dar și mai spre periferiile din București, își deschid porțile și aduc proiecte, expoziții pregătite special. Pe Pache Protopopescu, la Colivia, avem despre artă și activism și proiectul Artivism #1, care include și stencils pe pereți, și proiecția filmului București unde ești (r. Vlad Petri), și iepurele mizantrop, și almanahe.mic. Echipa Dizainăr pregătește expoziție cu testare de produse făcute de peste 100 de dizainări români.  Dar mai bine notați cu pixul pe hârtie ce vreți să vedeți, că sunt (prea) multe variante.

Tot pentru urbanii de noapte, ieri a început festivalul SPOTLIGHT, care timp de trei zile aduce concerte în centrul vechi, dar mai ales adună instalații realizate de tineri artiști, arhitecți și designeri, care să schimbe Calea Victoriei, de la BCU la Piața Națiunilor Unite, prin lumini și efecte inovatoare.

 

CARTE

Foamea. De Knut Hamsun. Marți, pe 28 aprilie, se lansează unul dintre cele mai importante titluri ale literaturii universale moderne, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. La eveniment vor participa scriitorii Simona Sora, Andreea Rasuceanu şi Mitchievici Angelo. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction, iar actorul Andrei Runcanu va citi un fragment din roman.

 

OFFTOPIC

Nu uitați de party-urile de weekend, de somn, de plimbare prin parc, dar și de completarea formularului 230 prin care să donați, dacă vreți, 2% pentru Asociația Paspartu.