-

153 de secunde – Teatru contemporan inspirat de povestea uneia dintre supraviețuitoarele din Colectiv

 
 

octombrie 23, 2018


„153 de secunde” este un spectacol de teatru contemporan inspirat de povestea uneia dintre supraviețuitoarele dramei de la Colectiv. Va fi prezentat în premieră pe 27 și 28 octombrie, de la ora 19.30, la Centrul Național al Dansului din București.

153 de secunde pornește de la povestea lui Tedy Ursuleanu și dezvoltă un eseu vizual cu privire la o generație aflată în blocaj. Spectacolul studiază contextul și dinamica individuală și de grup într-o situație de criză colectivă. În realizarea acestuia a fost necesară o documentare complexă, care a adunat mărturii ale supraviețuitorilor, informații din presă, opinii ale unor sociologi și psihologi și date legate de alte catastrofe internaționale. 

Rolul protagonistei este interpretat de actrița Denisse Moise, în vărstă de 27 de ani. Absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și specializată în arhitectură la Universitatea din Birmingham, Denisse a realizat proiecte cu mesaj socio-politic atât în teatru – spectacole precum “Miracolul de la Cluj” sau “De fapt eram eu”, cât și în film – chiar de la debutul său, în “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”.

Tedy Ursuleanu – Fotografie de Alex Gâlmeanu pentru proiectul 100

 

“Nu este un spectacol care să expună publicul în mod explicit la accidentul din Colectiv. Lumea cunoaște mai tot ce ține de incendiu și de consecințele lui. Vrem să facem următorul pas, spre înțelegerea schimbării, a posibilității ei, a moștenirilor culturale sistemice care ne mențin resemnarea“, spune Ioana Păun, inițiatoarea și coordonatoarea acestui proiect.

La rândul său personaj principal în spectacolul regizat de Ioana Păun, sistemul devine o construcție abstractă, dar 1-1, raportată la dimensiunile containerului care era amplasat la intrarea în clublul Colectiv și care a fost cauza blocajului din timpul incendiului. Containerul are o voce proprie, care se inserează repetitiv în poveste și care construiește condiția și contextul mental care domină realitatea tinerilor din România – fix și totuși avid de schimbare.

Format dintr-un grup de 15 actori, personajul colectiv, cel de-al treilea element central al acestui spectacol, produce, prin acțiuni repetitive, o continuă stare de mișcare, evocând senzația de conexiune dar și de instabilitate.

Biletele se găsesc online la www.cndb.ro/spectacole/153-de-secunde

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!