-

Anca Cernoschi: „Mă bucură că fetele își redescoperă corpul”

 
 

decembrie 4, 2017


Nota redactorului: Acest articol urma să apară în ediţia cu nr. 15, însă tipografia a considerat că fotografiile care îl însoţeau – respectiv patru nuduri feminine – sunt nepotrivite pentru publicare şi a refuzat să le printeze. În lipsa unei soluţii viabile (lansarea era deja fixată, iar găsirea la timp a unei alte tipografii era imposibilă, din raţiuni financiare şi de timp), am devenit, din păcate, complici. Regretăm această întâmplare şi vom face demersurile necesare pentru ca articolul şi fotografiile să apară în ediţia următoare a revistei, în print.

În ultimii ani, un curent feminist tot mai pronunţat poate fi observat în domeniul artelor vizuale din SUA şi de pe continentul european. Tot mai multe proiecte au centru femeia, provocând un dialog despre locul ei în societate, discriminările şi abuzurile, presiunile asupra unui corp perfect, tabuurile fizice, relaţiile între sexe, libertăţile şi constrângerile sociale care apar.

Există, şi în România, câţiva artişti care aduc în discuţie dimensiunile feminismului și feminității. Am vrut să vedem cum își percep ei rolul în această conversație.

Anca Cernoschi locuieşte în Timişoara şi este fotograf de zece ani, o bună parte din lucrările sale reprezentând nuduri feminine. Imaginile sale surprind, cu tandreţe, corpuri în natură sau la interior, forme feminine diverse, vulnerabile sau melancolice.

Cu toate că, în fotografie, încă nu avem un curent feminist foarte bine pronunţat, Anca este bucuroasă văzând mai multe fete, în special tinere, interesate de nuduri ori de zona conceptuală. Consideră că e o pornire serioasă şi binevenită, fetele fiind incluse repede în peisajul artelor vizuale – „fotografii de la noi au vrut mereu să aibă şi imagini făcute de fete în expoziţii, aşa că nu mi-a fost greu să pătrund în această lume, ca femeie. Depinde de cât de bun eşti tu, până la urmă.” Privind seriile altora, Anca susţine că nu sunt diferenţe vizibile între portretele realizate de o femeie, faţă de un bărbat: „Un bărbat nu e mai superficial fotografiind o femeie, ci depinde de ce a vrut să transmită şi de cum e prezentată imaginea în sine. Toţi suntem diferiţi. Sunt de acord că în fotografia de modă, imaginea femeii e clar mai erotizată, dar dacă fotograful e bun, se percepe clar intenţia”..

 

În prezent, nudul este feminist, adaugă ea – în ultimele decade, cel puţin –, dar mai mult ca o revoltă. Nudul a pornit ca fotografie erotică, comercială, şi i s-a păstrat, aşadar, un renume nefericit. În ultimul secol, deşi multe femei au pozat ca modele pentru nuduri, au existat foarte puţine femei-fotograf. „Cred că abia acum au început femeile să se privească pe sine, să vorbească despre ele, să îşi expună identitatea. Cel mai des am văzut asta în străinătate, dar există şi la noi. Mă bucură faptul că fetele îşi descoperă corpul. Între modele am avut inclusiv fete care nu mai pozaseră niciodată nud, însă după şedinţa foto, au început să-și facă şi singure portrete nud, scăpând astfel de complexe.”

Anca mizează mult pe naturaleţe, folosind mai ales camera pe film, şi consideră că feminitatea nu are nevoie de regie. „Din perspectiva mea, eu aş expune într-un anumit fel feminitatea, nu atât de regizată – aş pune modelul într-o postură mult mai naturală şi astfel se va simţi mai confortabil cu mine faţă de un bărbat. Acesta ar fi idealul, să facem lucruri naturale. Dacă ai regie, de obicei se cam simte. Dacă şedinţa e conceptuală, da, e nevoie să dau indicaţii, dar dacă sunt pe partea erotică, mai naturală, atunci le spun fetelor ce aş vrea, le creez o imagine în minte, le spun ce vreau să obţin cu asta, creez atmosfera necesară, şi astfel ele reuşesc să înţeleagă ce vreau.” Anca spune că, pentru imaginile sale, pe film, corpurile nu au nevoie de retuşare. Dacă e vorba însă de fotografie comercială, admite că, „toţi suntem atraşi de imagini perfecte, cât mai conforme din punct de vedere social.” Unde tragem însă linia conformităţii?

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!