-

Artiștii sunt în stradă. #Rezist -Partea 1

 
 
De marți seară, majoritatea celor despre care scriem sunt în stradă și își strigă acolo drepturile și revolta. În zile atât de agitate, artiștii nu-și permit să rămână apolitici, neimplicați, detașați. E prea mult în joc. Am vorbit cu mai mulți dintre artiștii care merg și susțin protestele din Piața Victoriei. Am vrut să vedem ce i-a făcut să iasă din casă și încotro cred ei că vor duce această mișcare. Sperăm că mărturisirile lor vor ajuta la spunerea unei părți importante a poveștii. #Rezist 

ILINCA MANOLACHE, actriță: „Eu aș vrea un Occupy. IEȘIȚI DIN CASĂ”

Indignarea m-a făcut să ies din casă. M-am simțit umilită de niște nevertebrate. E prea mult. A fost copleșitor să văd câți oameni s-au mobilizat și au ieșit în stradă, atât marți, în miezul nopții, cât și la 1 februarie. Cu ce gânduri am fost? Eu aș da foc guvernului și parlamentului, dar asta e o pornire radicală. Mă tem că scandări ca „Hoții” și „Cine nu sare nu vrea schimbare” nu mai înseamnă nimic. Eu aș vrea un Occupy și un Sit in.

Suntem o societate civilă foarte cumsecade, iar clasa politică este mafiotă. Cred că ar trebui să iasă în stradă toată lumea și să se blocheze toată țara. CFR, RATB, teatre, tot. Cred că ar trebui să blocăm țara până se anulează ordonanța asta nesimțită. Mesajul meu pentru toată lumea este: IEȘIȚI DIN CASĂ!

DAN BYRON, muzician: „Îi manipulează atât de tare, încât noi am ajuns să fim personajele negative”

Am fost la toate protestele recente, împreună cu o mare parte din anturajul meu. Atmosfera e absolut pașnică, mult mai pașnică decât se vede pe fb sau la tv. 

Am ieșit din casă sperând că o să putem la un moment dat să trăim normal, fără să ne fie frică de ziua de mâine. În momentul ăsta viitorul nu arată prea roz, iar alternativa – plecatul peste hotare – nu mi se pare deloc îmbietoare. Știam că asta va fi o guvernare cu probleme, dar nu mă așteptam să-și bată joc de noi atât de repede și fără scrupule. E foarte interesant că au reușit performanța de a-i manipula – prin cele două posturi tv aservite – atât de tare pe unii, încât noi am ajuns să fim personajele negative, oamenii buni de blamat pentru destabilizarea societății românești. E foarte grav ce se întâmplă, și dacă nu acționăm acum, mi-e teamă că nu ne va mai rămâne decât dezolanta alternativă.

Cred că oricine trebuie să se alăture protestelor, artist sau nu. În momentul ăsta nu cred că profesiile fac vreo diferență. 

NICOLETA LEFTER, actriță: „Țara arde și nu ne arde de jucat teatru”

Ar trebui ca spectacolele de teatru, concertele si toate celelalte evenimente sa fie anulate pe perioada protestului, direcția instituțiilor de stat ar trebui sa facă un anunț prin care să suspende activitatea în timpul orelor de protest, astfel încât să putem fi cu toții acolo în stradă unde e nevoie de noi. Țara arde și nouă, artiștilor, nu ne arde de jucat teatru deloc.

E vorba despre viitorul nostru, oameni buni. Dacă nu suntem acum prezenți, o să ne trezim în dictatură!

Artistii trebuie sa fie un exemplu pentru populație. Ei reprezintă vocea! Însă nu unul ca Mircea Diaconu, care ne face de râs țara în Parlamentul European, ne vinde! Huoo!!!! Cum a putut spune acele inepții cum că țara își rezolvă singură problemele și că nu trebuie să intervină nimeni din afară, când e foarte limpede ce se va întâmpla dacă nu vom fi susținuți ?

Singura noastră soluție este să stăm în stradă, să-i înfruntăm pașnic prin prezența noastră permanentă. Să rezistăm!

LORENA LUPU, scriitoare și actriță: „Normalitatea m-a scos din casă”

Am fost la proteste, dar mai ferită, pentru că am tot primit mesaje cu ameninţări violente zilele astea şi mi-e realmente teamă pentru siguranţa mea fizică.  Ce m-a făcut să ies din casă? Normalitatea, aș zice. Conştientizarea pericolului pe care îl reprezintă aceste ordonanţe. Şi anume, transformarea României într-o dictatură, unde cetăţeanul e la discreţia corupţiei şi nu are arme să se apere. Gândurile nu vi le dezvălui, că ar conţine prea mult limbaj R18.

În chestiuni civice, nu separ artiştii de neartişti, pentru că cred că atunci când mâncăm. dormim sau ne apărăm drepturile, toţi suntem, pur şi simplu, oameni.

Trebuie să credem că protestele vor aduce schimbarea. Trebuie să luptăm cu toate armele pe care le avem. Trebuie să apărăm democraţia construită atât de greu de generaţia dinaintea noastră. Trebuie să trăim în libertate sau să murim cu acest ideal. Nu avem altă alegere. Nu vrem ca România să devină un imens Teleorman, sărac, dezolat şi corupt.

MIHAI IORDACHE, muzician: „OUG e o sfidare la adresa oamenilor cinstiți”

Am ieșit datorită revoltei pe care mi-a provocat-o adoptarea Ordonanței de urgență, pe care o consider o sfidare la adresa oamenilor cinstiți. Artiștii ar trebui să iasă în stradă, atâta timp cât o fac din convingere. Mesajul meu pentru ei: să nu facă piese lacrimogene despre România după ce au cântat în campania PSD, e penibil.

Protestele nu vor aduce schimbarea, sper să aducă anularea OUG. PSD a câștigat alegerile în mod incontestabil, restul sunt speculații și wishful thinking. (Dacă ar fi venit mai mulți la vot… etc.)

 

LIA BUGNAR, dramaturg și regizor: „Succesul protestelor ar fi ca de-acum clasa politică să ne știe de frică

E ciudat când stai pe loc. La protestele pentru Roșia Montană, parcă tot era ceva, că ne deplasam prin tot orașul; și aveai senzația că faci ceva concret. Îți depășeai oboseala mergând. La protestele astea ai o senzație de neputință. Bun, am venit, și-acuma ce?!” E ciudat să fim acolo atât de mulți oameni care vrem un lucru de bun simț și tot ce putem face e sa stăm sau să strigăm ceva. Parcă iți vine să faci ceva, da’ n-ai ce. În rest, e o senzație de bine când vezi atâția oameni cărora le pasă. Ne privim în ochi unii pe alții, parcă e o legătură intre noi, deși nu ne cunoaștem.

De ce am ieșit? Pentru că oamenii ăștia de cea mai joasă speță trebuie opriți. Simți nevoia să le atragi atenția că nu toți românii sunt proști făcuți grămadă și că nu sunt pe moșia lor. Am ieșit din frica de a nu se alege prafu’ de țara asta, încăpută pe mâna unor hoți inculți, mitocani și convinși că au dreptul să calce legile în picioare la vedere.

Statutul de artist nu-l exclude pe acela de om. E o tâmpenie să-i ceri unui artist să nu-și exprime credințele și părerile în societate. Nu numai că are dreptul să și le exprime, ar fi chiar necesar s-o facă. Artiștii sunt oameni care pot stârni empatie, au un capital de simpatie uneori care poate fi de folos in cazuri de forță majoră. Dacă există vreun om pe lumea asta care mă are pe mine ca reper uman și etic, vreau (în caz că nu s-a prins și singur) să-l fac să înțeleagă că ce se întâmplă in momentele astea in România e de gravitatea mineriadelor. E o încălcare la fel de mare a democrației. N-am nici un mesaj pentru colegii artiști, ei sunt deja la proteste.

Nu știu dacă protestele vor aduce schimbarea, e greu de estimat grosimea obrazului acestui guvern. Dar suntem datori să arătăm că existăm, că ne pasă, că nu putem fi luați de proști, că suntem cu ochii pe ei. Succesul protestelor ar însemna să se abroge ordonanța în primul rând și, după asta, clasa politică să-și cenzureze mișcările, să ne știe de frică, să facă lucrurile știind că lumea e cu ochii pe ei și îi amendează când o iau razna.

COSMIN MANOLESCU, coregraf și performer: „Hoția trebuie oprită acum”

Am ieşit în fiecare zi la proteste. Am fost şi la marşul de duminică, am ieşit imediat în noaptea în care au fost date cele două ordonanţe de urgenţă, precum şi în zilele şi serile următoare. Cred că ceea ce se întâmplă acum este foarte frumos. Este răsăritul unei noi Revoluţii, a celor îndrăgostiţi de libertate. Şi regăsesc, cumva, spiritul Pieţei Universităţii de după Revoluţia din ’89.

Am ieşit pentru că guvernanţii şi partidele PSD+ALDE decapitează justiţia şi lupta anticorupţie. Pentru că cele două ordonanţe sunt ilegale, date târziu, la ceas de noapte, cu tot avizul negativ al CSM, DNA, DIICOT şi al Preşedinţiei şi cu un simulacru de dezbatere publică. Să nu uităm că legile care ar putea fi amputate peste câteva zile sunt legi organice, care au fost „obligatorii” pentru România pentru a intra în Uniunea Europeană acum zece ani. Nu sunt de acord cu legi făcute pe piciorul mesei, fără consultare publică reală, cu legi făcute, în mod evident, cu dedicaţie, pentru persoane care încearcă să scape de procese şi de puşcărie. Dacă doreau să modifice legislaţia, de ce nu au făcut asta în mod legal, printr-o dezbatere deschisă şi transparentă în Parlament ? Doar au majoritate încă din 2012. Însă ei au preferat să o facă noaptea, târziu, ca hoţii. Şi cu asta nu poţi fi de acord, dacă eşti un om liber şi cinstit. Hoţia trebuie oprită acum. În caz contrar, dictatura PSD va fi instaurată, cu rezultate catastrofale pentru România şi cetăţenii oneşti şi cinstiţi.

Artiștii trebuie să se alăture protestelor, cu siguranță. Cum poţi să mai creezi, să-ţi faci spectacolele şi proiectele culturale, când simţi că lucrurile cele mai importante – libertatea şi spiritul de justiţie/dreptate îţi sunt furate? Noi, dacă furăm sau nu ne plătim dările către stat, intrăm rapid în puşcărie. Ei, oamenii politici, primari şi consilieri nu au nicio problemă, pot să fure fără să fie incriminaţi penal.

De când s-a declanşat criza ordonanţelor, nu mai pot dormi, nu mai pot lucra, mintea îmi este furată. M-au obligat să-mi pun viaţa şi proiectele în aşteptare. Mesajul meu este mesajul pieţei. A-BRO-GARE. APOI DEMISIA.

Am văzut că actorii, dansatorii, arhitecţii, creativii, muzicienii au ieşit cu toţii în stradă la proteste.

Protestele pot aduce schimbarea doar dacă sunt continuate şi amplificate. Deşi am ieşit deja 300.000 de oameni în stradă, se pare că nu este suficient. Sper din toată inima ca în ultima clipă guvernul Dragnea/Grindeanu să dea înapoi şi să abroge cele două acte normative înainte de termenul limită de 10 februarie. Însă nu cred că asta se va întâmpla.

Îmi doresc ca judecătorii de la Curtea Constituţională să constate conflictul instituţional clar care există între autorităţile statului şi să abroge actele ilegale, însă am o doză mare de pesimism. Pentru mine protestele vor avea succes doar dacă ordonanţa și proiectul de lege vor fi anulate şi dacă ulterior vor fi organizate #alegerianticipate, care sunt esenţiale acum. Un parlament majoritar şi un guvern hoţ nu au cum să ducă mai departe România pe drumul democratic în interiorul Uniunii Europene.

Mesajul meu este #rezistam #alegerianticipate, #cinenusarenuvreaschimbare, #revolutiaoamenilorindragostitidelibertate.

MELTING DICE, trupă de rock alternativ: „Faptul că lumea iese în stradă e deja un succes”

Am ieșit la proteste, fiindcă erau singurul loc în care trebuia să fim, toate celelalte puteau aştepta. Artiştii trebuie să fie mereu incomozi pentru sistem. Suntem optimişti, faptul că lumea iese în stradă şi îşi face vocea auzită este deja un succes, dar retragerea ordonanţei este scopul final.

RICHARD BOVNOCZKI, actor: „Generația asta își vrea România normală înapoi”

Am ieșit pentru că e prea mult. Nu am votat PSD, dar am zis asta e, au ieșit, să vedem ce fac. Poate sau schimbat şi încearcă şi ei să urmărească interesele țării. Ei bine, nu. Cei care se țin de șefie nu știu altfel decât cu minciuna, hoția, impertinenţa. Prin acțiunile şi hotărârile lor ajung să scoată şi din cei mai domoli oameni expresii ca „lichele”, „jeguri” etc. Dragnea şi ai lui nu au nicio jenă pentru asta. Începuse şi justiția noastră să respire un aer cât de cât curat şi apare din nou poluarea. Țara asta nu reușește să intre în normal. Era cât pe ce cu Monarhia şi ne au băgat comunismul. Şi generația asta își vrea România normală înapoi. Artiștii ar trebui să fie un protest continuu la tot ce e urît, minciună, corupţie, anormalitate. Eu simt că fac mai nimic în sensul ăsta, nu cred în politică şi mie greu să dau un pronostic. Nu cred în ei orice ar face. Bine ar fi să anuleze şi să demisioneze. Corect e că ies la protest ca să susțin persoanele competente care au tras semnalul de alarmă că pute.

TUDOR GIURGIU, regizor și producător: „Trăim o perioadă în care artistului trebuie să îi pese de Cetate”

Am fost în piață în fiecare seară și am regăsit atmosfera Pieții Universității din anii ‘90. Mergeam acolo regulat și mă bucur că spiritul, energia, umorul protestatarilor e același, ba chiar s-a upgradat. Un fel de 2.0.

Am ieșit, după ce l-am văzut pe impostorul de Iordache răspunzînd jurnaliștilor cu deja faimoasa sintagmă altă intrebare. Mi s-a părut că e prea mult. Că își bat joc de noi. De fapt, de cei mulți, tăcuți, prostiți în ultimii douăzeci și cinci de ani, amețiți cu niște sute de lei în plus și cu mirajul unei vieți mai bune. M-a deranjat minciuna și schema asta diabolică a lui Dragnea de a pregăti terenul din timp pentru a impune Ordonanțele pe furiș, la ceas de seară.

Fiecare e liber să creadă și să facă ce vrea. Cum îl taie capul sau îi dictează conștiința. Cred însă că trăim o perioadă în care artistului trebuie să îi pese de Cetate. Să se implice. Să vrea să schimbe ceva. Să se lupte. Experiența realizării filmului De ce eu? a fost una incredibilă pentru mine iar reacțiile avute prin țară, în special în orașe mici, discutînd cu oameni din toate categoriile sociale, mi-au arătat că nu facem lucruri degeaba, că avem o influență, că oamenii sunt sensibili la creațiile noastre. Teatrul sau filmul trebuie să aibă și o implicare social, să își propună de la bun început să schimbe ceva, să aibă impact, altfel riscăm să ne închidem într-o colivie și să ne simțim geniali doar cînd luăm premii și ajungem să ne felicităm între noi.

Eu rămîn un optimist incurabil. Ceva vor aduce (n.r.: protestele), nu știu însă ce anume. Mi-aș dori ca PSD-ul să realizeze ridicolul situației în care a fost pus de Dragnea, Ciordache si ceilalți și să declanșeze o ultra-necesară reformă internă. Nu le poate lua nimeni guvernarea dar cred că, sub o presiune constantă și puternică, vor retrage aceste ordonanțe nerușinate (sau le vor trînti în Parlament) și vor primeni puțin Guvernul. Sigur însă că vor face toate astea peste o lună cînd va fi cam tîrziu… La modul idealist, mi-aș dori alegeri anticipate, un fel de restart al vieții politice, al atitudinii față de tot ce s-a întîmplat dar cred că va fi foarte greu. Mă bucur însă că tot mai mulți tineri se implică și devin preocupați de tîmpeniile făcute de politicieni.

ANDREI HAȚEGAN, muzician: „Până și Voltaj a făcut un cântec antisistem, deci e groasă”

Am fost în piață zilnic, mai puțin la marșul de duminică. Simţeam că nesimţirea a ajuns la maxim şi într-un final am înţeles ce e cu acele ordonanţe, care practic ne fac pe toţi părtaşi la hoţie sau cel puţin ne dau din nou un sentiment că aşa e ţara, mai mult nu se poate. Eram cu nişte amici cînd au votat ordonanţa şi din primele minute am zis hai să ieşim, deşi privisem pasiv pînă atunci totul, crezînd că Guvernul nu va avea tupeul ăsta dictatorial. Cred că artiștii, în general, ar trebui să se alăture protestelor, clar. Indiferent că eşti actor şi ţi s-a mărit salariul sau ai contracte cu primăria pentru că îţi închiriază mai ieftin un spaţiu de concerte. Ieşitul în stradă acum e o investiţie pe termen lung, e pentru justiţia de la care pleacă tot răul într-o societate. Mesajul pentru colegii de breaslă? Pînă şi Voltaj a făcut un cîntec antisistem, deci e groasă. Cred că protestele vor aduce o schimbare, deja unele televizuni raportează adevărul acum. Apoi mai e schimbarea de mentalitate, cum că orice greşeală a politicului poate fi îndreptată în stradă. Pentru mine e ciudat că se iau decizii care decredibilizează orice noţiune de stat de drept sau de ţară normală, de exemplu să-i scoţi pe ăştia cu dosare din pîrnaie, iar noi încă să aşteptăm ca „omul frumos cu mustaţă” să facă o declaraţie despre asta. Dar poate se va schimba şi asta pe viitor, democraţie 3.0. Succesul protestelor înseamnă atît înlăturarea tuturor penalilor din politică, cît şi trezirea unor minţi adormite printre oamenii simpli, care poate data viitoare vor vota altfel. Ieri discutam cu cineva despre cum protestele Colectiv au făcut bine de fapt actualului guvern, de s-a ajuns la situaţia asta. Cert e că ţara s-a schimbat, opinia internaţională şi diaspora gîndesc la fel, încît mă întreb undes oamenii ăia care ar putea susţine aceste ordonanţe. Dar cînd ridicăm telefonul şi vorbim cu cei din generaţia părinţilor, aflăm imediat. Cumva avem şansa acum să facem revoluţia adevărată, fără victime şi fugit cu elicopterul, ci doar să conştientizăm ce se întîmplă. Avem mai mult sau mai puţin discursul părinţilor -ne furaţi de 27 de ani. Pe ei îi furau de vreo 45, doar că între timp s-au învăţat şi au acceptat umilinţa, pentru că atunci chiar te băgau la zdup. Acum, ai de ales dacă vrei să mergi în continuare liniştit în treaba ta sau vrei să-ţi facă alţii programul. Atîta timp cît plătim pentru programul de guvernare, eu zic că vreau să beneficiez de el. Asa că ne vedem pe străzi pînă la victoria finală!

ROXANA NICULAE, muzician: „Am ieșit din casă, fiindcă simt că nu am de ales”

În afară de job si casă, protestul e singurul loc în care mai merg zilele astea. Ceea ce e trist, dacă stai să te gândești, pentru că eu cred că nu asta ar trebui să fie tinerețea și viața noastră. Mi-ar fi plăcut mult mai mult să nu fiu nevoită să ies în stradă ca să apăr niște principii de bun simț, de care mai ales cei din funcții de conducere ar trebui să țină cont. De la ei ar trebui să luăm exemplele pozitive. Dar nu. Din păcate, incă trebuie să ieșim in stradă ca să îi învățăm noi ce înseamnă bunul simț.

Protestul a fost unul pașnic. Știu că s-a tot spus asta, dar chiar așa a fost. Nu m-am simțit nicio clipă in pericol, ba dimpotrivă. M-am întâlnit cu foarte mulți prieteni, unii pe care nu-i mai văzusem de mult (mulțumim Guvernului pentru asta), am zâmbit de extrem de multe ori văzând copiii cu parinții lor, m-am bucurat de schimbul de flori dintre oameni si jandarmerie și am făcut cu ochiul la mulți căței neplătiți.

Am ieșit din casă, fiindcă simt că nu am de ales. Nu vreau să ne întoarcem înapoi în timp la corupție, nu vreau să fie legală comiterea abuzului în serviciu de acum încolo, nu mi se pare normal că dacă un hoț e prins și dă banii înapoi să scape nepedepsit.

Am văzut zilele astea în stradă o grămadă de prieteni și colegi de la alte formații. Sunt sigură că ei au înțeles mesajul și sunt în piață zi de zi, seară de seară. În primul rând trebuie anulată urgent această ordonanță care a fost mișelește dată.Să te întâlnești noaptea la o ședință de guvern, fără să ai pe ordinea de zi acest subiect, fără să fi ținut cont de părerile specialiștilor în Justiție, să simulezi o dezbatere publică pe acest subiect, care știm toți cum a decurs, să nu ții cont absolut, dar absolut deloc de sfaturile partenerilor externi, de scăderea leului, și mai ales de toți oamenii din stradă, asta mi se pare de neacceptat.

Cel mai mare succes al protestului pentru mine e faptul că din ce în ce mai mulți oameni refuză să fie luați în bătaie de joc.

Ilustrația din header-ul articolului este de la prietenii noștri de la Știri vizuale. 

Ilustrațiile din cuprinsul textului au fost create și ne-au fost oferite de Dan Perjovschi.

to be continued

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!