-

Austra – lucrurile frumoase nu se țipă sau o furtună (muzicală) într-un pahar cu apă

 
 
Control a închis sezonul de evenimente indoor cu un concert pe care ni-l doream de multă vreme în București. A fost și un concert neașteptat pentru mulți, fiind un nume destul de mare pentru un concert de club. Austra, una dintre puținele formații care ar mai fi fost capabilă să mute oamenii de pe răcoarea terasei în sala mare. Și a meritat din plin. O formație a contrastelor, așa cum joi, zeița luminii (cum se traduce "austra" in cultura letonă), ni s-a prezentat îmbrăcată în alb și negru (judecând după ținutele membrilor).

Austra are o prezență excentrică dar în același timp discretă pe scenă. Cântă și dansează ca pentru ei, oferindu-ne o doză din intimatea lor. Și asta s-a simțit din felul în care se uitau direct în ochii spectatorilor. Ca atunci când îi spui cuiva ceva deschis, ceva în ce crezi și o faci cu toată sinceritatea de care ești capabil. Iar muzica celor de la Austra îți lasă exact această senzație. Te invită, fără rețineri sau pudoare, în lumea lor.

Ești obișnuit de acasă, din căști, ca muzica lor să transmită multă melancolie, poate pe alocuri tristețe. Mai ales din cauza versurilor apăsătoare și a videoclipurilor lor… greu de descris. Însă live energia transmisă live încarcă piesele cu forță care rămâne cu tine ore bune după terminarea concertului. Recunoști piesele, însă amprenta pe care o lasă asupra ta este cu totul alta, cu totul nouă.

Cât despre vocea lui Katie, live sună absolut incredibil. Se simt legăturile ei strânse cu muzica clasică, nu atât din felul cum sună vocea ei, cât și dintr-un anumit mod mai distins în care se exprimă pe scenă. Și cum spuneam mai sus, nu este nevoie să țipi pentru ca glasul tău să fie puternic. Chiar și în pasajele de forță, vocea ei este mai degrabă amplă și nu lasă nici un moment senzația că depune vreun efort.

Una peste alta, ascultați Austra acasă, și sunt șanse mari să vă placă. Ascultați însă live, oriunde veți avea ocazia, și veți fi cu adevărat cuceriți.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!