-

„Capra cu trei iezi”, sau… la capră s-a gândit cineva?

 
 
 
Regia: Alexandru Dabija Cu: Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Constantin Drăgănescu, Florin Dobrovici, Mihai Calotă. Teatrul Act

Măi, voi v-ați imaginat vreodată ce a simțit capra când a intrat în casă și a văzut că iezii care îi zâmbeau din geam erau de fapt două capete mutilate? Orice intelectual – sau pseudo-…  a realizat și a discutat cât de oripilante sunt, de fapt, basmele (nu numai românești). A devenit, într-un fel, semn de meta-cultură să te plângi despre cum copiii sunt crescuți cu violența-n creier începând de la „nevinovatele” basme. Noi, oamenii obișnuiți, ne oprim aici.

Ei bine, Alexandru Dabija nu s-a oprit. A pornit de la a observa aberațiile și cruzimea basmului și a continuat, arătându-ne angoasa personajelor scoase din clișeu. Da, și capra suferă. Și lupul e când speriat, când diabolic de sigur pe sine. Iar cireașa de pe tort… Nu, de fapt bomboana de pe colivă, e faptul că totul se desfășoară sub umbrela ispititoare a subtilităților gastronomice. Adică nu poți vorbi serios despre crimă dacă nu ai lămurit mai înainte problema smântânii la sarmale.

Atmosfera de casă țărănească este aproape frustrant de autentică prin… miros, iar jocul actoricesc, la fel de savuros ca preparatele. Poftă mare-n continuare!

P.S. What the fuck is „mălăieș în călcâieș”?

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!