-

Ce se învață la Ideo Ideis?

 
 
De fiecare dată când vorbesc despre festivalul de teatru Ideo Ideis cu cineva care nu cunoaște subiectul, mă găsesc în situația stupidă de a fi extraordinar de entuziasmată fără să pot explica mai concret ce îl face diferit de orice altă manifestare de acest tip pentru liceeni. Așa că anul ăsta am bătut atelierele de teatru tânăr din festival, ținute în școlile din Alexandria pentru copiii din toată țara, ca să învăț să răspund cu subiect și predicat la întrebarea de mai sus, mai mult decât „băi, deci... e mai mult de atât, știi? Fac niște ateliere cu jocuri de anul I de actorie... Trebuie să vii ca să înțelegi!”
  • Știi cum, la școală / facultate și apoi la job, te surprinzi uitându-te pe pereți când nu ai ceva concret de făcut? Copiii de la Ideo învață să fie mereu atenți, la ei și la cei din jur, pentru că înțeleg că a te plictisi într-o lume în care mereu se întâmplă nenumărate lucruri interesante e de o ignoranță dureroasă.
  • Primești ceva de făcut. Și n-ai chef. Așa că-l faci cu cel mult jumătate de măsură, datorită unui amestec ciudat între instinct de autoconservare și pasiv-agresivitate la adresa cui ți-o fi dat sarcina. La Ideo, adolescenții învață ca, dacă se apucă de un lucru, să îl facă și să-l simtă „până-n vârful degetelor”. Când pui mâna pe ceva, să pui toată mâna. Când pășești, să te concentrezi cu totul în talpa aia. Odată ce ai acceptat, să joci jocul până la capăt, chiar dacă ai fi preferat să faci altceva, pentru că e singura variantă care îți dă o șansă să se întâmple ceva relevant.

ideo2

  • Un coleg îți cere ajutorul și, dacă i-l dai, ții undeva un fel de contabilitate: „mi-a furat atâta timp și atâta efort, mă întreb dacă îmi va întoarce vreodată favoarea”. Pentru că sunt atenți mereu, copiii de la Ideo învață să nu aștepte să li se ceară ajutorul, ci să vină în întâmpinarea celor care au nevoie. Pentru că știu că dacă se schimă ceva pentru un membru al echipei, asta îi va afecta pe toți ceilalți.
  • Trebuie să folosești un alt client de mail sau, mai simplu, să-ți faci update la softul telefonului. Urmează, nu-i așa?, minimum câteva zile de înjurături printre dinți, din care reiese că softul și programatorii sunt proști, pentru că unele dintre butoane nu mai sunt acolo unde erau înainte. Aici în Teleorman, copiii învață să nu fie surprinși de schimbare – asta îi ajută ca, de fiecare dată, să găsească ușor calea cea mai rapidă de a se bucura de noua situație.
  • Ai greșit. Primul reflex? Te simți prost (adverb și adjectiv), apoi îți e rușine, apoi încerci să ascunzi greșeala față de tine și față de alții, eventual manipulând realitatea ca să reiasă că altcineva e vinovat. Pentru că, în mod tradițional, greșeala se pedepsește. Liceenii de la Ideo greșesc mereu, în moduri minunate. Vorbesc despre eșec cu același interes ca despre succes. Se bucură de asta, râd și învață.
  • Ai de lucrat într-o echipă, contra cronometru. Cineva propune o idee, dar tu știi că ai una mai bună. Petreceți cea mai mare parte a timpului într-un concurs de replici sarcastice. Când copiii de la Ideo au de rezolvat ceva cu limită de timp, știu că e mai eficient să lucreze împreună pe o idee (foarte puțin important care) decât să stabilească ierarhia inteligenței și a valorii în grup.
  • Când intră șeful cel mare în încăpere, parcă-ți mor jumătate dintre neuroni. Te bâlbâi, te zăpăcești și totul devine cu atât mai penibil cu cât încerci să imprezionezi mai tare. Copiii de la festival învață să se comporte în prezența numelor consacrate ca și în absența lor, și să poarte cu mentorii conversații deschise, normale, să pună întrebările care îi preocupă.

 

Învață și alte lucruri copiii la Ideo. Să găsească lucrul la care sunt buni și care îi transformă (nu neapărat actoria). Să simtă, în loc să încerce să-i facă pe alții să simtă. Să-și pună întrebări și să fie în contact cu ceea ce vor. Să se concentreze. Să nu se teamă când cineva plânge. Să râdă în situațiile dificile. Să-i înțeleagă pe ceilalți. Să nu se lase intimidați. Să le placă de ei, pentru că au toate motivele.

Ieri s-au încheiat atelierele, de azi încep spectacolele copiilor de la care am învățat în ultimele trei zile. Dacă te interesează și cum învață ei ceea ce învață, cred că trebuie să vii pe aici ca să înțelegi.

Încă mai ai timp.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!