-

EMIGRANȚII sau teoria singurătății @ FNT

 
 
Regia: Tudor Lucanu | Teatrul Național „Lucian Blaga", Cluj-Napoca | Cu: Matei Rotaru, Tudor Lucanu

Ceea ce nu știm atunci când începe piesa, dar aflăm ulterior după o scurtă documentare (sau înainte, depinde de fiecare), este că autorul polonez Sławomir Mrożek a emigrat în 1963 în Italia, Franța iar apoi în Mexic, textul fiind o descriere a experienței sale solitare în exil.

Cu toate acestea, nu știm de unde au plecat cele două personaje ale piesei, și nici unde se află. Știm doar că cei doi remarcă lipsa muștelor de acasă (metaforă, probabil, a mizeriei lăsate în urmă), și faptul că aici tradiția dictează ca în noaptea de Anul Nou lumina să fie oprită.

Iată-ne așadar într-un subsol sărăcăcios alături doi emigranți, în noaptea Anului Noi. Printre ei, înconjurați de țevi, stă publicul, parcă făcând parte din decor. Pe cei doi pare să îi unească numai condiția de emigranți. Altfel, par a fi mânați în luptă de scopuri diferite: unul dintre ei (Tudor Lucanu), limitat intelectual, însă descurcăreț, își dorește să strângă suficienți bani pentru a se întoarce apoi acasă și a arăta ostentativ celor lăsați în urmă averea strânsă de el în exil. Celălalt (Matei Rotaru), fire aparent solitară, cu un aer erudit, caută să studieze diferitele tipologii umane.

Dialogul dintre cei doi însă îi elimină ușor-ușor aparențele și încearcă să ofere o explicație a faptului că aceștia, deși atât de diferiți, se tolerează sau, chiar mai mult, au nevoie unul de celălalt în acel spațiu meschin, departe de casele lor.

Mai multe nu cred că ar fi de spus, ci de văzut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!