-

Ești absolvent de Arte? Uite 5 drumuri pe care poți să o apuci

 
 

august 7, 2018


Pariez că ai auzit de multe ori întrebarea „Din ce-o să trăiești dacă faci facultatea de Arte?” Cei mai mulți se așteaptă să nu ai foarte multe variante de răspuns și poate nici tu nu prea te-ai lămurit din ce-ți vei plăti facturile când vei deveni independent.

De fapt, alegerea unei cariere artistice îți poate oferi foarte multe variante după ce termini facultatea. Important e să descoperi la ce te pricepi cu adevărat, ce te interesează și în ce zona vrei să profesezi, fie că urmezi specializarea din timpul facultății sau alegi să faci altceva decât ai studiat. Poți fi autodidact, poți apela la cursuri online, poți încerca un master sau poți căuta oameni care deja fac ce te-ar interesa să înveți mai departe.

Variante sunt destule, trebuie doar să fii hotărât să muncești ca să ajungi la un rezultat mulțumitor din punct de vedere professional și material. Ca să capeți credibilitate, înainte de a merge la un interviu, adună un portofoliu de lucrări care să reflecte cât de bine ești pregătit pe domeniul pe care ți l-ai ales.

Uite câteva activități din care poți alege:

1. Poți să te dedici designului grafic, dacă te pasionează designul de afiș, de carte, de literă. Toate astea presupun o muncă la computer, uneori poate chiar de acasă. Adaugă la asta faptul că nu vei mai avea nevoie de un atelier și nici de materiale plastice și s-ar putea să fie varianta cea mai comodă pentru tine.

2. Dacă ești pasionat de cărți și îți poți imagina vizual fragmente de text, atunci ai înclinații către ilustrație și poți începe să faci cercetare în zona asta. Nișa de carte pentru copii se dezvoltă din ce în ce mai mult, așa că și cererea de ilustratori crește. Dar nu este singurul domeniu pe care îl poți aborda, din ce în ce mai multe branduri aleg să folosească ilustrații.

3. Dacă te tentează suprafețele mari de lucru, poți începe să cochetezi cu arta murală. În ultimii ani a căpătat anvergură mișcarea asta în România și foarte multe companii preferă să aibă firma decorată de un artist muralist. Asta oferă unicitate și autenticitate unei clădiri care altfel ar fi fost un imobil de birouri oarecare.

4. Interesantă este și varianta de a-i învăța pe ceilalți ce știi tu să faci. Poți lucra cu o școală de profil, un after-school sau o asociație care oferă oamenilor nespecializați posibilitatea să intre în contact cu arta. Aici chiar ai șansa să evoluezi învățându-i pe ceilalți. Este important să îți dai seama dacă ai înclinații didactice și cu ce categorie de vârste preferi să lucrezi. Dacă este vorba despre copii, e recomandat să urmezi modulul pedagogic în paralel cu studiile Universității de Arte.

 

5. În ultimii ani au căpătat importanță lucrul manual și meșteșugurile. Poți începe o afacere creând obiecte unicat. Poate design de bijuterie, mici obiecte de mobilier pictate manual, vitraliu. Nu ignora nici varianta restaurării, mai ales dacă ești pasionat de artă veche.

Variante sunt suficiente. Cea ideală, a creației artistice pentru galerie, nu te ajută neapărat să te susții financiar. Sigur, poți încerca, ba chiar e o idee bună când nu ai de muncă pentru clienți să continui să lucrezi pentru ține.

 

Maria Ionescu este artist grafician și o poți întâlni în perioada 20-23 august 2018 la Atelierul de Pictură pe Sticlă organizat de Fundația Calea Victoriei.

 

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!