-

Gala ArtOut – exteriorizarea prin artă

 
 

Pentru a marca cei patru ani trecuți de la înființarea revistei, ca să nu zic proiectului, ArtOut, a avut loc cea de-a doua gală ArtOut, un eveniment select, exclusivist. În asonanță cu locația care a găzduit evenimentul (TNB-ul care, odată cu preschimbarea zidurilor, își propune să devină „un teatru nou pentru un public nou”), revista ArtOut are, de asemenea, noi rezoluții. Pe lângă cuvintele cheie care caracterizează deja cele două reviste, ArtOut și Teen ArtOut – artă, arhitectură, patrimoniu, restaurare – au apărut altele menite să pună în valoare concepția revistei care dorește să scrie „ce nu a fost scris până acum”: sponsorizare, public targetat și autofinanțare. Sub formula de Art Fussion, programul artistic a inclus câte ceva din fiecare domeniu artistic: muzică, pictură, dans, retorică și teatru. Notabile au fost reprezentațiile Teatrului Evreiesc de Stat și ale Școlii de muzică Brio. Seara a fost încheiată printr-o extragere la tombolă și discuții la cocktail. Așa cum sugerează însăși denumirea ArtOut, proiectul propune, dincolo de „dezlănțuirea” simțurilor, exprimare și exteriorizare prin artă, exploatarea unui alt tip de privire.

Ioana

 Gala ArtOut a aniversat patru ani de activitate a organizației cu același nume. Parteneri, colaboratori și alți invitați au luat parte la un spectacol „cu de toate”, căci au fost și momente de muzică clasică, de operă și o variantă în registru acut a celebrului cântec „Bordeiaș bordei bordei”, teatru și chiar și puțin dans.

Pentru un spectacol ce s-a întins pe mai bine de două ore, alegerea momentelor artistice a fost de la început puțin neinspirată, variind între interpretarea unor arii de operă și a unui mix de partituri clasice faimoase, care, fiind succint prezentate, au dat impresia mai degrabă de serbare școlară decât de gală. Atmosfera s-a mai înveselit odată cu sosirea actorilor de la Teatrul Evreiesc care, în ton cu evenimentul, au pus de-o mică petrecere pe scenă. Scurtele, dar pline de haz scenete combinate cu melodii în limba idiș și dansuri la care actorii au ridicat de pe scaun chiar și câțiva spectatori au făcut această seară de gală să pară pentru câteva momente într-adevăr festivă.

Evenimentul s-a încheiat cu un discurs al redactorului șef și directorul organizației, Laura Mihalca, într-o notă la fel de școlărească. Oricând e de preferat un discurs cu mici ezitări, însă onest și natural, unuia citit de pe foaie care, redactat oricât de bine, nu reușește să transmită un mesaj autentic și mai ales nu ajunge la public. Aș fi apreciat mai mult un mesaj de comemorare, laudă, mulțumire, mai concis, rostit firesc și neorchestrat, căci doar se presupunea ca suntem oricum „între prieteni”.

Cu toate acestea, important este mai puțin evenimentul în sine, care a fost până la urmă o ocazie bună de a înțelege mai bine activitatea organizației, ci esențiale sunt obiectivele, proiectele și filozofia pe care ArtOut vrea să le ducă mai departe. Inițiativa lor de a aduce împreună iubitorii de artă, de a cultiva gustul pentru frumos și de a promova manifestările culturale este una care merită, în orice caz, celebrată.

Amalia

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!