-

Giovanni’s Island @ Anim’est

 
 
Giovanni's Island, regia: Mizuho Nishikubo, anul: 2014

Doi frați, Junpei și Kanta, s-au născut pe Insula Shikotan. Un loc simplu, unde viața își recapătă ritmul obișnuit la scurt timp după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, într-o atmosferă ce amesteca ușurarea adusă de pace cu apăsarea umilinței înfrângerii. Liniștea însă pare a fi trecătoare: în vara anului 1945, insula este ocupată de către sovietici, ca parte a regiunii Sahalin.

În urma ocupației, copiii sunt nevoiți să se mute împreună cu familia lor în grajduri, lăsând casa principală coamndantului rus și familiei sale. La școală, copiii japonezi împart etajele cu copiii ruși. Și astfel ușor-ușor, ocupații încep să învețe să își ducă viața în comun cu ocupanții, simbolică în acest sens fiind prietenia din ce în ce mai puternică dintre Junpei și Tanya, tânăra fiică a comandantului armatei ruse.

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, japonezii de pe insulă sunt deportați într-o tabără de refugiați. Povestea urmărește apoi destinele membrilor familiei, fiecare având o valoare oarecum simbolică pentru trăirile japonezilor ce au suferit și au trecut prin acea experiență îndeobște traumatizantă.

Filmul conține și o referință pe care nu foarte mulți europeni o cunosc. Numele Giovanni și Campanella (poreclele celor dou frați) sunt protagoniștii cărții O noapte cu trenul pe Calea Laptelui a lui Kenji Miyazawa.

Totuși, filmul a avut o desfășurare și un final poate puțin prea siropoase pentru ceea ce își propunea, care riscau să reducă veridicitatea de care ar trebui să se bucure acesta. Ca animație cu temă istorică, constă într-o mărturie a trecutului nu foarte îndepărtat destul de puțin cunoscută, o frântură de timp pe care nu foarte mulți îl cunosc, mai ales europeni, pentru care războiul de încheie cu căderea Berlinului.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!