-

Green Hours Jazz Fest 8: But first let’s jazz it up a bit

 
 

iunie 5, 2016


jazz ziua 1

 

Green Hours Jazz Festival, eveniment cultural internațional, s-a desfășurat între 26 și 29 mai. Patru zile – ediția a opta cu opt concerte. Pe scenă au urcat 27 de artiști din 7 țări. Pe 26 mai i-am ascultat pe șase dintre ei. Sanem Kalfa & George Dumitriu Duo (TR/RO) și Daniel Zamir Quartet (IL) au deschis serile jazz-ului cum nu se putea mai bine. Cu un vibe foarte diferit, cele două grupuri au știut să folosească propria amprentă muzicală pentru a oferi ascultătorilor background-ul armonios al ritmurilor alerte. Adică ce se așteaptă, în general, de la un concert jazz.

Sanem Kalfa este din Turcia, iar George Dumitriu din România. Ambii au studiat în New York și locuiesc acum în Olanda. Încă de la prima piesă, am înțeles de ce se autodefinesc ca fiind „on the path of finding their own ‘voice’ in music”. Având ca punct de plecare muzica tradițională, cei doi explorează sunetul prin emoție, sinceritate și umor – uneori chiar simultan. Tot povestind despre prietenii cu care a compus melodiile interpretate, Salem își dă seama: „Oh well, I only have best friends”. Cântă cu tot corpul, iar muzica i se imprimă pe chip – de parcă ar încerca să recupereze inefabilul consacrat oricărei creații artistice.

La un moment dat, cei doi interpretează un cântec pe versuri scrise de fratele vitreg al lui Salem. Versuri deosebite, sună cam așa (atenție, urmează o reproducere din memorie după o traducere engleză a unor versuri din turcă!): „he wanted to kiss me between my ears/ right now I’m beautiful/ between my ears”. Reprezentația s-a încheiat cu Blue skies deși afară încă turna cu găleata. În caz că i-ați ratat, mai aveți o șansă. Sanem Kalfa și George Dumitriu sunt în turneu. Astfel că puteți să-i prindeți în București (5 iunie), precum și în alte orașe din țară (Bistrița, Cluj, Bacău, Oradea, Timișoara, Arad, Brașov). Indiferent de așteptările pe care le aveți, o să fie și mai bine.

Cât de importante sunt recomandările? Decide fiecare, dar trebuie să știți că Daniel Zamir a fost descoperit de John Zorn. Au tot cântat împreună, iar acum Zorn îl consideră pe Zamir „one of the most interesting and important sax players of our generation”. A primit prestigiosul Prime Minister Award în 2010 pentru „outstanding jazz composers” , fiind totodată cel mai tânăr câștigător al unui PMA. Minunat este însă că Daniel Zamir întoarce darurile pe care viața i le-a oferit, și nu doar prin muzica sa inegalabilă – un amestec de armonii evreiești new age, experimentalism și, desigur, jazz pur.jazz ziua 1 2

Zamir a adus pe scena GHJF probabil cel mai tânăr muzician care a participat la festival. Chitaristul Nitzan Bar tocmai a împlinit 18 ani și folosește instrumentul la care cântă ca și când ar fi extensia corpului său. Dacă pentru Zamir a fost prima oară când a ajuns în București, basistul Gilad Abro și Amir Breseler sunt deja veterani ai festivalului. Considerați a fi reprezentanții cei mai de seamă ai generației Avishai Cohen, cei doi participă la jazz-ul vizionar al unui univers muzical expansiv. Muzica celor patru a vibrat prin cei prezenți. Pentru că în jazz e uneori ca în viață. Dacă iese bine, nu mai contează cât e exercițiu și cât e improvizație.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!