-

Lungs – Singurătate de cursă lungă

 
 

regia: Nicolae Constantin Tănase,  o producție VANNER Collective, în colaborare cu Teatrul LUNI

Atunci când un regizor de film atât de versatil precum Nae Tănase pregătește o piesă de teatru, te poți aștepta la orice. Recunosc că o astfel de curiozitate m-a împins spre Green Hours într-o zi ploioasă de marți. M-a atras și numele actorilor – Pe Denisa Nicolae am văzut-o pentru prima dată într-un interviu luat lui Constantin Nimigean pentru Arte și Meserii, în timp ce pe Liviu Romanescu l-am văzut la Ideo Ideis.

Intriga este apanret banală. Un cuplu își dorește un copil. Mai bine spus, încearcă să se hotărască dacă doresc sau nu un copil. Decizia este însă greu de luat, mai ales pentru un cuplu urban, de pretinși intelectuali, care sunt conectați la toate problemele planetei și pe care simt că este de datoria lor să le rezolve. Cu cât se gândesc mai mult, cu atât șansele să o facă se diminuează, și pentru o perioadă baletul vreau – nu vreau aruncă personajele de la o extremă la alta.

În general, nu mă dau în vânt după dramele de familie. Însă chiar și așa, sunt câteva lucruri care m-au făcut să îmi placă piesa. În primul rând, spectacolul schimbă foarte multe decoruri imaginare, deși scenografia este compusă exclusiv din câteva obiecte (o masă, două scaune, niște hârtii și cam atât îmi amintesc). Acest lucru menține viu interesul spectatorului și îl lasă să plaseze dialogurile chiar în propriile amintiri. Apropo de dialoguri, începutul piesei se bazează strict pe asta. Pe vorbele pe care cele două personaje și le adresează. Însă nu am să vă stric plăcerea primei vizionări spunându-vă despre ce este vorba.

Apoi, piesa reușește să fie o radiogafie reală a unui vieți în cuplu. O poveste începută pe aripi, cu entuziasm, în care se cuibăresc pe nesimțite îndoiala, bucuria dar și durerea, fericirea obligația, resemnarea, responsabilitatea, înstrăinarea, renașterea și nu în ultimul rând singurătatea. Da, și singurătatea este parte dintr-o relație. Pentru că adevărul spus de Lungs este următorul – nu există cuplu de cursă lungă care să nu treacă prin toată gama de stări și emoții. Cei doi de astăzi nu vor fi egali cu cei doi de mâine, care nu vor mai fi, la rândul lor, reproduși niciodată. Un cuplu este un organism ce evoluează, ce nu va fi niciodată același.

Jocul celor doi este cel puțin la fel de revigorant precum textul căruia îi dau viață, și reușesc să facă micuțul subsol de la Green Hours să să vibreze odată cu ei. Așa că dacă vreți să le cunoașteți povestea, și poate să vă cunoașteți și pe voi înșivă puțin mai bine după, mergeți să vedeți acest spectacol.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!