-

Marţea se merge la Fiction Tuesdays – filmele uitate ale Noului Val Cehoslovac

 
 

februarie 22, 2018


Din 27 februarie, începe o nouă serie de proiecții de filme din Noul Val Cehoslovac. Centrul Ceh vă propune o incursiune în filmele SF şi fantasy – comedii şi nu numai – ale Cehoslovaciei anilor '60, '70 şi '80, filme care au revoluţionat cinematograful la timpul lor şi încă servesc ca inspiraţie pentru realizatorii de film din toată lumea.

Până acum, Centrul Ceh v-a propus serile de film de luni din cadrul Documentary Mondays. Ca să nu se simtă serile de marți neglijate, începând cu 27 februarie până pe 3 aprilie, de la ora 20:00, aveți alternativă  și pentru acestea. Fiction Tuesdays este o nouă serie de proiecţii de film, ca o prelungire firească a Documentary Mondays – cel mai  vechi şi de succes program al Centrului Ceh, care a format în jurul acestuia un fan base cinefil solid. De data aceasta, filmele de ficţiune selectate pentru prima serie Fiction Tuesdays formează un program diferit faţă de proiecţiile anterioare, filmele cehoslovace prezentate fiind o delectare atât pentru pasionaţii de cinema subversiv, dar şi pentru cei care sunt pur şi simplu fascinaţi de abordări cinematografice neobişnuite.

Fiction Tuesday va debuta marțea viitoare cu filmul horror Ferat Vampire, care este povestea unei mașini însetate de sânge, dedublată de mai multe dileme socio-politice ale Cehoslovaciei din anii ’60. Citită printre rânduri, povestea inspirațională a unui doctor relevă o ironie cruntă îndreptată spre industria producătoare de mașini și un atac subtil împotriva capitalismului.

Următorul film va fi Ikarie XB-1 (Voyage to the End of the Universe), un science-fiction ca la carte care va imersa spectatorii într-o lume a viitorului (anul 2163), presărată cu nave spațiale, nelipsindu-i totuși componenta de acțiune și cea psihologică. Printre peripețiile echipajului  se numără și o cădere nervoasă a unuia dintre membri și pericolul unor arme nucleare.

When the Cat Comes, următorul la rând, este povestea fantastică cu tente psihedelice a unei pisici aparte, una cu ochelari magici. Este un film plin de culoare, la propriu, potrivit atât pentru copii, cât și pentru părinți, care ilustrează cum este privit comportamentul uman prin ochii unei pisici străine, observator.

Mai departe trecem la Dinner for Adele, un film cu detectivi newyorkezi și răufăcători botaniști, câini dispăruți, plante carnivore și secvențe de animație realizate chiar de celebrul Jan Švankmajer, care aduce elementul suspansului în rândul selecției.

În I Killed Einstein, Gentlemen ne întâlnim atât cu o distopie științifico-fantastică, cât și cu o comedie savuroasă în același timp – din îndepărtatul an 1999 (filmul a apărut în 1970) ne întoarcem în 1911 și urmărim protagoniștii  încearcând să-l asasineze pe nimeni altul decât Albert Einstein, cu obiectivul de a scăpa femeile de barbă și de infertilitate.

Ultimul film ales este comedia neagră Happy End, care pleacă de la premisa cum că toate poveștile de dragoste încep fericit și se termină trist, și astfel singura cale de a releva un final fericit este cea prin care se inversează propriu-zis narațiunea.

Intrarea la proiecții este gratuită.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!