-

Mișcă-te la Ideo Ideis!

 
 
 

Am călcat în Alexandria pentru prima și ultima oară acum un an, tot cu ocazia festivalului Ideo Ideis. Ciudat că acum am avut senzația că revin acasă.

În 2012 am văzut spectacole de teatru jucate de liceeni cu mai multă seriozitate decât o parte îngrijorătoare din piesele profesioniste (ce am gândit atunci, aici). Anul ăsta am prins doar prima jumătate a festivalului, cea cu ateliere. Partea de competiție mi-o voi imagina.

Am petrecut patru zile de încălzire de dimineață alături de 200 de copii deciși să-și imagineze că pot muta din loc zidurile curții școlii în care se aflau. Nu am avut de ales decât să cred și eu asta. Dacă mergeți în curtea Liceului Pedagogic din Alexandria, să știți că este nițel mai largă decât era acum vreo trei zile.

Am petrecut patru zile de atelier de teatru alături de 20 de copii din grupa mea, cu vârste între paisprezece și optsprezece ani, care nu sunt cu nimic mai prejos decât un adult. Sunt doar un pic mai sinceri. I-am văzut cum pierd din inhibiții, cum devin atenți la ce se întâmplă în jurul lor, cum încep să se conecteze cu ei înșiși și cu alții. Am văzut cum devin capabili să te privească în ochi și să vadă în tine, cum își revin cu greu, ca din transă, dintr-un exercițiu dificil, cum înțeleg cât de important este să te joci cu seriozitate. N-am avut de ales decât să mă joc și eu serios.

Am petrecut patru zile de atelier de coregrafie alături de 30 de copii care au învățat diferența dintre a mima, a juca și a exprima. Au înțeles că au ceva de arătat cu corpul. Au descoperit câte mișcări noi știe corpul lor, dacă-și imaginează ceva simplu – ca faptul că au o bilă care călătorește prin ei. N-am avut de ales decât să aflu și eu ce știe corpul meu.

Festivalul Ideo Ideis este abia la jumătate. Azi a început competiția. Pardon, nu competiția. Ce au mai învățat copiii (și eu pe lângă ei) este că, în ciuda premiilor și a juriului, a câștiga este cea mai puțin importantă parte a festivalului.

Ideo Ideis nu este un festival de teatru. Este un loc unde înveți să fii mai om. Mai receptiv, mai înțelegător, mai dispus să te arunci.

Mișcă-te la Ideo Ideis cum m-am mișcat eu. Sau altfel. Încă se întâmplă, până pe 16 august, în Alexandria. Vino dacă îți place teatrul și dacă-ți plac elevii de liceu deschiși la minte. Dar mai ales vino dacă n-ai nicio treabă cu teatrul, dacă nu te-au interesat vreodată spectacolele sau liceenii. Vino să vezi ce înseamnă oameni care descoperă că le place un lucru cu fiecare celulă tânără a corpului lor. Vino să vezi organizatori care nu-și mai încap în piele de bucurie pentru că știu cât de important este ceea ce fac. Mișcă-te la Ideo Ideis, ca să vezi cum se fac oameni.

 

(Ai aici orele la care pleacă microbuzele din București, de la autogara 13 Septembrie. Va fi cea mai bună investiție de 80 minute de drum și 22 de lei de vara asta. Promit.)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!