-

Momo

 
 
 

iulie 1, 2013


Autor: Michael Ende Editura: Polirom, 2012

De când n-ai mai citit o poveste pentru copii?

Momo este o fetiță cu talentul rar de a asculta excelent. Ea apare ca de nicăieri într-un oraș unde își face o mulțime de prieteni. Știe să îi asculte atât de bine, încât prin simpla ei prezență încurajează, liniștește și împacă vecinii certați. La un moment dat, în orașul lui Momo apar domnii cenușii, hoți de timp care se insinuează în viețile oamenilor și îi transformă în niște zombi ai falsei eficiențe. Fetița se trezește cu misiunea de a salva timpul oamenilor și fericirea.

Știți cum mă priveau oamenii în metrou când mă vedeau citind o carte cu ilustrații? Cu interes. Nu se mai dezlipeau de cartea mea. De fapt, și mie îmi era greu să mă dezlipesc de ea. Cred că ultima oară am citit o poveste acum vreo 12-13 ani. Zilele astea mi-am amintit de ce o facem. Pentru că avem nevoie de o pauză. Ne trebuie uneori o lectură care ia viața noastră cu problemele ei, o transpune într-o serie de metafore elementare și ne-o servește înapoi, de data asta mult mai ușor de digerat. Momo m-a făcut să simt lucruri simple: entuziasm, dezgust, frică, liniște, cum nu le găsesc în viața de zi cu zi decât amestecate, mascate și filtrate (uneori excesiv). O să râdeți de mine dacă mărturisesc că m-am panicat la fragmentul care descria cum oamenii inițial simpatici se transformau treptat în monștri, obsedați de economisirea timpului…?

Prostiți-vă, deci, pentru câteva ore și puneți mâna pe Momo. Face bine la zen.

Ca reper, Michael Ende este individul care a scris Poveste fără sfârșit (o recenzie de autor faină găsiți aici, la pag. 85). Și dacă poveștile pentru copii sunt prea simple pentru voi, luați Oglinda din oglindă. E un volum de povestiri scurte pentru oameni mari care satisface garantat orice nevoie de complexitate literară.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!