-

Ne-am întors

 
 

septembrie 29, 2015


Metallica, Death Magnetic. Ultimul album al trupei până la acel moment, I Disappear, răpit de solouri de chitară, îi lăsase pe fani mai mult confuzi decât trădați, iar filmul care i-a urmat, Some Kind of Monster, arătase grupul într-o nouă lumină, mai vulnerabilă. Era nevoie de un album al dracului de bun ca să scoată din mintea fanilor imaginea muzicienilor la o ședință de terapie în grup, discutând despre sentimentele lor. Și a venit: Death Magnetic.

Portishead, Third. Singura trupă de trip-hop care a supraviețuit anilor ‘90 și-a dus sound-ul la următorul nivel pe Third, album care venea la doar 11 ani după precedentul. Rămâneau însă extrem de ușor identificabili. Câtă vreme Beth Gibbons și angoasele ei rămân responsabile de părțile vocale, Portishead o să sune a Portishead, dar pe acest album au înlocuit aranjamentele bogate pentru corzi și beat-urile funk stil anii ’70 cu krautrock robust și atmosferă psihedelică. Rezultatul e cel mai puțin șlefuit și mai incomod material al lor de până în prezent. Și cel care le-a asigurat un loc în eternitate.

Gil Scott-Heron, I’m New Here. Este primul disc în 16 ani și ultimul al artistului. Nu e doar o concisă fotografie a întregii sale cariere, ci și un album incredibil de puternic pentru cei (puțini) care nu-l mai ascultaseră până atunci pe artist: brut, emoțional, stilul mai-mult-vorbit-decât-cântat al lui Scott-Heron trece în zig-zag peste instrumente industriale. Soul până-n măduva decibelilor.

Muzica (și arta, în general) e plină de povești cu reveniri spectaculoase, în care eroul, aparent dispărut sau rătăcit, se întoarce mai puternic ca niciodată. Asta (și nu numai asta) ne-a făcut să credem că revenirea rAM în print este un comeback necesar.

Am ales poveștile de mai sus pentru că au în comun ceva mai mult decât reîntoarcerea în forță a protagoniștilor – este vorba de o continuare a artei lor în cel mai coerent sens cu putință. Și Metallica, și Portishead, și Scott-Heron au revenit, păstrând din istoria și identitatea lor de artiști exact acele bucăți care le dădeau sens și folosindu-le drept fundație pentru a construi mai departe. Îndrăznesc să sper că, mergând cu numărul 12 înapoi pe hârtie, înapoi la cerneală, înapoi la texte pe care poți să le atingi, și care sperăm să te atingă, vom reuși același lucru. De cinci ani încoace, facem tot ce putem ca să-ți aducem mai aproape artiștii de ale căror idei merită să auzi. Am făcut-o în primele nouă numere ale ediției tipărite rAM, în materialele publicate în toți acești ani online pe revistaartesimeserii.ro, dar și la evenimentele culturale pe care le-am organizat alături de ceilalți colegi din Asociația Paspartu, în Redacția Arte & Meserii. Nu-s tocmai mândră că fac asta, dar am să-l parafrazez aici pe LL Cool J: „Don’t call it a comeback/We’ve been here for years”. Chiar dacă am renunțat o vreme la formatul tipărit, nu am renunțat nicio clipă la motivația din spatele proiectului Arte & Meserii și am găsit alte căi pentru a spune poveștile din artă care meritau date mai departe. Dar ne era dor de cerneală. Ne întoarcem cu o ediție de colecție. E făcută cu drag de artă și jurnalism, de o echipă de voluntari. Cu nopți nedormite, cu reportofoane împrumutate, cu mai multe soluții decât resurse, cu grijă pentru detaliu și, mai ales, cu respect pentru adevărul poveștilor pe care le spunem.

Îmi zicea Dan Byron, în timpul documentării profilului despre el, că i s-a părut mereu că noi facem Revista Arte & Meserii după principiul „o revistă așa cum ne-ar plăcea nouă să citim”. Și avea al naibii de multă dreptate: cioplim textele de-aici, de la idee la paginare, mai întâi din perspectiva unor cititori greu de mulțumit, și abia apoi ca reporteri și editori.

Dacă vei citi rândurile de mai sus și în formatul tipărit, înseamnă că cineva, undeva, ți-a făcut cadou sau împarte cu tine un exemplar. Te invităm să faci același lucru, dacă vei simți, ca și noi, că poveștile pe care le spunem în rAM merită date mai departe. Dacă nu ai încă revista, de mâine și în această toamnă, ne găsești la evenimente culturale pe care le recomandăm și la care participă artiști talentați și dragi nouă. Urmărește-ne și te vom ține la curent cu evenimentele partenere.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!