-

Nestea și artiștii

 
 
 
Pasionații de ilustrație, design și fotografie sunt provocați să vină cu o creație originală, plecând de la povestea Nestea. Concursul se desfășoară pe platforma design.nestea.ro. De-aici participanții au putut descărca start-up kit-ul de la care trebuie să pornească lucrările lor. Prima etapă a competiției s-a încheiat pe 17 iulie și pentru fiecare categorie juriul a ales trei lucrări finaliste. Pe 25 iulie, cei nouă finaliști vor participa la un eveniment live, în București, ocazie cu care își vor demonstra în timp real abilitățile. Cei nouă finaliști vor fi distribuiți în mod aleator în 3 echipe formate din câte un reprezentant al fiecărei categorii. Fiecare dintre cele trei echipe finaliste va crea o lucrare conform aceluiași brief creativ și utilizând elemente specifice fiecărui mediu. În urma jurizării acestei etape se va alege echipa câștigătoare. Lucrările realizate vor fi transformate în panouri publicitare Nestea și vor fi expuse în marile orașe din țară. Ca să înțelegem mai bine competiția, am stat de vorbă cu membrii juriului: Andrei Radu (foto), Radu Manelici (design) și Sebastian Oprița (ilustrație), care ne-au povestit cum au făcut selecția în prima etapă a concursului, precum și ce îi așteaptă pe concurenți în următoarele etape.

ANDREI RADU: Regulile de compoziție și cromatica grafică vor fi primele criterii urmărite

Andrei Radu

Ce căutați să suprindă lucrările înscrise? Care sunt criteriile de selecție ale celor mai bune lucrări?

Cele mai bune lucrări sunt cele care respiră originalitate, generând idei noi, integrând, totodată, regulile de compoziție necesare oricărei lucrări artistice. Pentru selectarea lucrărilor câștigătoare, vom urmări ca lucrările înscrise să respecte tema lansată, încadrându-se în layout-urile precreate, originalitatea stilului, dar și impactul vizual și atuurile grafice și cromatice ale fiecărei lucrări în parte.

Există criterii de evaluare diferite pentru fiecare categorie: foto, ilustrație, design?

Orice categorie are avantajele și dezavantajele ei. Tocmai  de aceea, criteriile pot fi diferite, însă regulile de compoziție și cromatica grafică sunt aceleași. Acestea vor fi primele criterii de selecție urmărite.

 

 

 

RADU MANELICI: În sesiunea live vom observa procesul creativ brut, necosmetizat

Radu Manelici

Brief-ul e simplu: realizarea unei lucrări care să includă elementele impuse (ilustrația, spirala, etc), să adere la una din categorii și, cel mai important, să ne surprindă printr-o vizualizare a lumii Nestea în stilul propriu.

Proba finală constă într-un eveniment de Live Painting. Ce skill-uri testați în această etapă? Cum vă așteptați să interacționeze cele trei medii și cei trei artiști aleși în fiecare echipă?

Sesiunea live va fi interesantă, vom putea observa procesul creativ brut, necosmetizat. Vom putea evalua, din punctul meu de vedere, 3 aspecte: abilitatea de lucru în echipă, încadrarea în timpul acordat și, bineînțeles, talentul individual.

Ce premii îi așteaptă pe câștigătorii competiției Nestea? Cred că inclusiv proba finală, prin transformarea creațiilor celor trei echipe în panouri publicitare, poate fi considerată un premiu pentru tinerii artiști.

Da, și aceasta este un premiu în sine, și în același timp o presiune suplimentară. Premiile vor fi vouchere de diferite sume, destul de importante.

 

SEBASTIAN OPRIȚA caută un povestitor profesionist

Sebastian Oprița

Sebastian Oprița se raportează cu un ochi critic și, în același timp, complice la ilustratorii din concurs. Vrea să vadă care dintre ei știe cel mai bine să spună povești: „Consider că un ilustrator bun este și un povestitor nemaipomenit. El poate să te introducă în atmosfera poveștii vizuale fără să pară că depune prea mult efort. Este capabil să-ți povestească vizual atât de convingător, încât te face să participi activ, teleportându-te aproape instantaneu din planul lumii sensibile în lumea poveștii. Și culmea, o face folosind elemente cu care te poți întâlni zilnic, pe care le cunoști și recunoști. Toate acele „chichițe” vizuale, pe care le numim detalii, îmbogățesc ilustrația forțând ochii să zăbovească mai mult asupra imaginii ce va fi descifrată pe îndelete. Din toate transpare felul de a fi, personalitatea ilustratorului. Pentru că, la fel ca oricare autor, el orchestrează toate elementele vizuale ale poveștii. Consider că plăcerea de a citi un text sau o imagine rezidă tocmai în încrederea de a te lăsa «pe mâna unui povestitor profesionist.» Ca o concluzie, anunț că voi nota calitatea de povestitor profesionist a fiecărui ilustrator în parte.”

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!