-

Noul Locatar @ FNT

 
 
 
Teatrul Municipal Baia Mare | Regia: Mihaela Panainte | Cu: Cornel Răileanu, Florin Vidamski, Lăcrămioara Bradoschi, Andrei Dinu

Habar n-am ce îi trebuie unei piese de Ionesco pentru a fi reușită, deși fac clar diferența între absurdul care îmi place și mă ia cu el și adunătura de nonsensuri care mă lasă rece. O să încerc să explic, totuși, de ce Noul Locatar adus de Teatrul Municipal Baia Mare în FNT mi s-a părut absurdul ideal.

Indiscutabil, piesele lui Ionesco au o logică. Este un fel de logică muzicală, greu de explicat dar ușor de simțit. La sfârșitul spectacolului, poți fi mișcat într-un mod indescriptibil sau poți pleca enervat și, în cel mai bun caz, un pic amuzat, repetându-ți în minte că „nu orice e artă”.

Noul Locatar m-a ținut prezentă în fiecare secundă. Cele două personaje erau conectate cumva visceral, armonios în zdruncinarea lor. Aveau o pojghiță de control și prestanță, sub care fierbea nebunia inexprimabilă ionesciană. Ceva le chinuia, tânjeau după ceva și reușeau să-ți transmită asta, deși nu poți spune precis ce anume era. Accepți să mergi cu ele, deși nu le înțelegi. În asta a constat reușita spectacolului.

Piesele lui Ionesco sunt construite în mare parte din ritm, iar Noul Locatar a controlat ritmul aproape perfect. Spre mijlocul piesei am simțit că mi-aș dori ca lucrurile să se miște un pic mai alert. Este posibil, însă, ca încetinirea să fi fost intenționată și să nu știe țăranul subsemnat ce-i șofranul.

Conceptul decorului a fost simplu și în relație clară cu zbaterea personajelor. Spațiul, inițial descurajant de gol, se aglomerează treptat cu obiecte bizare, inutile, care par însă absolut esențiale locatarului. Obiectele par a avea un magnetism care dă peste cap starea personajelor și relația dintre ele. Aglomerarea fatală de nimicuri culminează, la sfârșit, cu gustul intens de praf pe care îl simți în timp ce personajele dispar, lăsându-te cu tine, agățat pe marginea disperării când realizezi că… nu mai contează.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!