-

Profu’ de religie @ FNT

 
 
 
Regie: Bobi Pricop

Ce este adevărul? Adevărul îl poartă fiecare cu sine, sau trebuie căutat în ceea ce este universal acceptat? Cu alte cuvinte, este relativ sau absolut? Este unic, sau poate  fi interpretat și manipulat?

Este nota în care debutează piesa, discuția aprinzând controverse printre elevii unei școli din Craiova în timpul orei de religie. În timpul orei una dintre eleve, Mara, încearcă să își impună punctul de vedere, însă nu reușește. Acest lucru va declanșa înăuntrul său un întreg conflict, care va avea repersusiuni și asupra celor din jur. La finalul orei, își convinge una dintre colege că a fost atinsă (sau mângâiată?) de către profesorul de religie într-un mod nepotrivit. Aceasta, deși nu a văzut clar ceea ce s-a întâmplat, se lasă convinsă de către Mara și redă dirigintelui întreaga poveste.

A fost suficient un singur moment declanșator pentru ca dezbaterile pe acestă temă să depășească limitele școlii, creând ecouri la nivel național. Toți cei la care ajunge această întâmplare (părinți, instituții, mass-media) au propria percepție asupra faptelor, pe care le alterează după propriile convingeri, determinând o confuzie generală. Piesa abundă în dialogurile-anchetă care, deși privesc un subiect cât se poate de serios, nu sunt lipsite de umor. După lungi discuții și interpretări, ajungem, alături de personaje, în mod fatal, în jurul aceluiași răspuns: nu știm care este adevărul, cui aparține sau cine și-l însușește, sau dacă este același pentru toată lumea. Sau, de ce nu, dacă mai folosește cuiva aflarea lui.

Nu în ultimul rând, piesa cuprinde inserții cu citate din manualele de religie destinate claselor primare. Fără a emite judecăți cu privire la predarea religiei în școli, acestea invită la reflecție asupra efectelor pe care poveștile dorite moralizatoare cuprinse în aceste manuale le pot avea asupra unor minți fragede.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!