-

Reîncepe o nouă ediție Documentary Mondays

 
 

aprilie 15, 2018


Luni, 16 aprilie, reîncepe o nouă ediție Documentary Mondays, cel mai vechi şi popular program al Centrului Ceh. Documentarele prezentate vot trata subiecte precum ştiinţa, filosofia sau antropologia. 

După inaugurarea noului program de proiecţii de film Fiction Tuesdays, Centrul Ceh a revenit la tradiţia cu care ne-a obişnuit de peste zece ani – câte un documentar în fiecare zi de luni, în premieră în România, cu intrare liberă.

Tema acestei serii se învârte în jurul unor subiecte care pot părea complicate la prima vedere: ştiinţă, antropologie, filosofie. Acest triptic înglobează problematici sub diverse forme, iar niciunul dintre cele 7 documentare nu tratează doar una dintre teme în mod particular, ci jonglează cu aceste subiecte, aducând în atenţia privitorilor atât informaţii noi, menite să le îmbogăţească cunoştinţele, dar şi perspective inedite asupra unor chestiuni cu care suntem aparent familiarizaţi.

Spaceship Earth este un documentar care abordează diferite modalităţi de trai sustenabil într-o lume care se confruntă cu provocările încălzirii globale. Între ştiinţă şi poezie, aceasta este o călătorie fascinantă prin istorie despre impactul oamenilor asupra planetei Terra şi soluţiile posibile pentru a găsi un echilibru în uzul resurselor naturale.

On the Trail of Evil încearcă să răspundă la întrebarea ridicată de nenumăraţi psihiatri, psihologi şi criminalişti de-a lungul timpului: există o genă a raului? Este posibil să fie depistată din timp răutatea umană?

How to Build a Time Machine urmăreşte povestea a doi bărbaţi din spectre profesionale opuse care îşi concentrează toată atenţia pentru a construi o maşină a timpului. Ambii sunt inspiraţi de tragedii din viaţa personală şi de ecranizarea romanului Maşina Timpului, de H.G. Wells.

The Future of Work and Death vorbeşte despre cum gânditorii de top ai momentului explorează modul în care tehnologia va modela viitorul umanităţii, cu un accent pus pe munca de zi cu zi şi pe moarte, abordând, printre altele, felul în care va putea evolua în următorii 30 de ani domeniul inteligenţei artificiale.

Voyage of Time: Life’s Journey – renumitul Terrence Malick explorează în primul său documentar (la care a lucrat mai bine de 40 de ani!) naşterea şi moartea Universului aşa cum îl ştim. Un film colaj,îin care s-au folosit imagini de arhivă din celebrul Tree of Life, narat de Cate Blanchett.

Love and Engineering este un documentar care pleacă de la întrebarea – poate fi iubirea calculată? Axându-se pe incompatibilitatea dintre femei şi ingineri, documentarul urmăreşte un grup de programatori care experimentează pentru a descoperi o formulă ştiinţifică în vederea găsirii soţiei ideale.

Photon este o discuţie despre crearea Universului dintr-un punct de vedere ştiinţific şi despre o posibilă viziune a viitorului. Pe scurt, Photon spune povestea însuşi fenomenului de viaţă. Un film excepţional şi neobişnuit care ne arată ce ştim noi astăzi despre istoria Universului.

Pe 16 aprilie este programat primul documentar, Spaceship Earth, de la ora 20:00 la Centrul Ceh. Proiecţiile se vor desfășura până în luna iunie.

imagine din filmul Spaceship Earth

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!