-

Toate-s vechi și nouă toate – UBUZDUP

 
 
Regia: Gábor Tompa | Teatrul Național „Lucian Blaga", Cluj-Napoca | Cu: Marian Râlea, Anca Hanu, Dan Chiorean, Silvius Iorga, Alexandra Tarce

Ubu înlănțuit (textul ce stă la baza piesei) este una dintre cele șase piese ce îl au ca personaj principal pe Père Ubu.

Domnul și Doamna Ubu, uciși de mânia poporului, sunt înmormântați în cimitirul Monstre-Martre. Ei însă reînvie, pentru a crea, din nou, haos prin prezența lor, această revenire la viață fiind poate un prim semn al perenității năravurilor și problemelor morale ce vor fi apoi ridicate pe parcursul piesei.

Miza piesei este că tratează probleme sociale și politice care nu își vor pierde niciodată actualitatea. Și cu asta sunt de acord. Cu toate acestea, ideile se aglomerează, încât parcă, la final, nu știi cu ce ar trebui să rămâi. Sunt abordate tema puterii, a libertății, a ipocriziei, imoralității, a manipulării, hoției, vulgarității, și multe astfel de elemente prepoderent negative pe care, este drept, le întâlnim și astăzi.

O constantă a piesei este însă jocul protagoniștilor, Marian Râlea și Anca Hanu (Domnul și Doamna Ubu), care reușesc să nuanțeze fiecare replică, dându-i acea greutate ambivalentă pe care o au și personajele pe care le interpretează.

Mărturisesc că mă așteptam la ceva mai mult de la această piesă. Cu toate acestea, muzica Adei Milea (interpretată, printre alții, de Mihnea Blidariu și Sânziana Tarța) merită menționată în mod deosebit. În general, muzica live mi se pare mult mai potrivită pentru o piesă decât cea înregistrată, acolo unde se poate. Pentru că și muzica, precum jocul actorilor, se condiționează reciproc de starea momentului. Iar în cazul acestei piese, pe lângă faptul că versurile și acordurile surprind și completează în mod jucăuș, dar pedant, mesajul și atmosfera piesei, interpretarea orchestrei a fost demențială. În plus de asta, este o plăcere să îl vezi pe Mihnea Blidariu pe scenă, în orice context.

Plecând din sală, am rămas, totuși, din vorbele domnului Ubu, cu un motiv al piesei care mi-a dat puțin de gândit în drum spre casă: Libertatea e când te insubordonezi la cel mai înalt nivel.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!